Showroom, Sloepen en motoren op voorraad, Deskundig aankoopadvies

Home » Blog » Welke sloep past bij jou?

Welke sloep past bij jou?

Welke sloep past bij jou?


Een sloep is bedoeld voor recreatief gebruik op het water. Daar zijn de meeste mensen die een sloep kopen het over eens. Maar bij het uitzoeken van een sloep wordt men vaak verrast door de vele mogelijkheden en variaties. Familiesloepen, tendersloepen, kajuitsloepen, klassieke sloepen en ga zo maar door.
Ontdekken welke sloep het best bij je past is dan ook een hele opgave. Wij helpen je hier graag een handje bij.
Je kunt hiervoor natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Hieronder lees je alvast vijf zaken waarop je kunt letten en waar je je uiteindelijke keuze op kunt baseren. 


De sloepgrootteEen van de eerste dingen die je normaliter bepaalt is de grootte van de sloep.
De grootte hangt  vooral af van het aantal mensen waarmee je gaat varen. Als je van plan bent vooral alleen of met z’n tweeën te gaan varen, dan is het logisch dat een kleine sloep volstaat. Uiteraard heb je een groter exemplaar nodig wanneer je met familie of vrienden ermee op uit wilt.
Het aantal opvarenden heeft
daadwerkelijk een grote impact op het formaat dat de sloep moet hebben. Bedenk immers: al die mensen nemen waarschijnlijk ook spullen mee.


Het soort sloep


Sloepen zijn er zoals gezegd in diverse soorten. Welk soort het best bij je past hangt af van je eigen intenties. Als je bijvoorbeeld van plan bent er voor meerdere dagen op uit te trekken met je sloep, dan is een kajuitsloep zeker het overwegen waard. Zo kun je comfortabel overnachten op het water.
Een andere bekende sloepsoort is de tendersloep. Dit is een extra sportieve, moderne en comfortabele sloep. Verder is met een tender een hogere maximumsnelheid mogelijk.


Motor

Wat betreft de motor heb je twee opties: brandstof of elektrisch.
Elektrisch varen heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. De aanschaf hiervan is dan wel wat duurder, maar het varen zelf is vervolgens stukken goedkoper. Bovendien is een elektrische motor stiller, stankvrij en beter voor het milieu.
Een brandstofmotor heeft dan weer als voordelen dat de aanschafkosten lager zijn en dat deze krachtiger is. Ga je vaak in ‘open’ water varen, dan is een brandstofmotor dus een betere optie. 
Daarnaast heb je nog de keuze tussen een buitenboordmotor en een binnenboordmotor. Een belangrijke keuze voor het karakter van je sloep! Binnenboordmotoren zijn doorgaans duurder, maar daar staat tegenover dat deze meer stabiliteit en veiligheid bieden.


Materiaal


Nog een cruciale beslissing die je neemt wanneer je een sloep koopt: van welk materiaal moet deze vervaardigd zijn?
Sommigen vallen meteen voor de karaktervolle houten sloepen. Deze hebben natuurlijk een unieke uitstraling, maar vergen ook veel onderhoud.
Een polyester sloep is wat betreft onderhoud veel aantrekkelijker. En een stalen sloep blinkt weer uit in stevigheid, een lage prijs en een vaste waterligging.


Personaliseer je sloep


De laatste stap in het aanschafproces is doorgaans het personaliseren van je sloep.
Met accessoires of kleine aanpassingen geef je je vaartuig extra luxe en persoonlijkheid. Denk hierbij aan het type bekleding en het soort kussens. Ook kun je bijvoorbeeld extra opbergruimte, een koelkastje of een muziekinstallatie laten inbouwen.


 »